Idealny grill powinien być dopasowany do potrzeb i oczekiwań jego użytkowników. Jeśli ktoś uwielbia grillowane potrawy tylko i wyłącznie przez wzgląd na ich charakterystyczne osmalenie i aromat wędzarniczy, z pewnością wybiorą grille blog dość klasyczne, czyli zasilane węglem albo drewnem. To właśnie proces spalania węgla albo drewna i spadający na to palenisko tłuszcz z pieczonych warzyw czy ryb sprawia, że cała żywność i w sumie całe otoczenie wokół grilla, zaczyna dość intensywnie przechodzić zapachem wędzenia. Problemem może być to jednak w sytuacji, gdy panują bardzo złe warunki pogodowe albo nie posiada się źródła ognia czy dodatkowego paliwa.
Osoby ceniące sobie przede wszystkim wygodę i komfort obsługi grilla coraz chętniej i świadomiej sięgają po grille ogrodowe wykonane w technologii gazowej lub elektrycznej. Z jednej strony trzeba nieco dłużej czekać na osiągniecie maksymalnej temperatury przez taki grill i nie da on aż takiego efektu przydymienia dań zdejmowanych z rusztu, ale za to każdy amator i w każdych warunkach da sobie radę z jego uruchomieniem czy zmianą temperatury w jego wnętrzu.